Over ons

Rode Draak TWENTE heeft al vele jaren Mahjong-geschiedenis geschreven in de regio Twente.

Wij zijn een enthousiaste groep mensen die met veel plezier elke week bij elkaar komen om Mahjong te spelen.

Ada en Jan Ketzer
Ada en Jan Ketzer

"We willen anderen laten genieten van deze mooie vorm van tijdverdrijf."

Ada en Jan Ketzer kochten in 1967 hun eerste Mahjongspel in een grote Chinese winkel in Amsterdam. Vanaf dat moment neemt Mahjong een grote plaats in in hun leven. Lang deden ze het met dit ene spel, maar inmiddels heeft het echtpaar een flinke verzameling mahjongspelen en aanverwante attributen vergaard.


Jan en Ada begonnen in 1985 met een aantal vrienden een mahjonggenootschap. Dat leidde tot een eerste toernooi in 1986 in de tuin met 16 Mahjongers. Dit feit wordt o.a. gememoreerd in het Groot Mahjongboek van Jelte Rep.

Het eerste toernooi werd gewonnen door Ada Ketzer. Ze kreeg daarvoor de eerste aantekening op de wisseltrofee met een prachtige rode draak erop. 

De toernooien van Jan en Ada werden steeds professioneler en landelijker. De prestaties van dit toernooi telden mee met de ranking van de spelers in Nederland.

Daarna is dit toernooi 18 maal door hen georganiseerd en kreeg het een landelijke status. De 18e keer won Jan Ketzer de wisselsteen. Toen is besloten met de organisatie te stoppen en de organisatie van het toernooi werd overgenomen door Almere.

De groep spelers in Hengelo nam in 1985 de naam aan van Rode Draak. Later werden er in het land meerdere verenigingen genoemd naar de rode draak, wat leidde tot de toevoeging: TWENTE.

Door de jaren heen groeide het aantal Mahjongers. Vrienden van Ada en Jan leerden het weer anderen en zo groeide het steeds verder uit.

Er zijn de laatste jaren Mahjongtentoonstellingen in de bibliotheek van Hengelo en Enschede door Ada en Jan ingericht en met behulp van een aantal Mahjongspelers werden daar demonstraties gegeven.

Het Genootschap vierde in 2011 het 25-jarig bestaan, dat het jaar daarvoor verdrongen was door de activiteiten t.b.v. het Wereldkampioenschap in Utrecht. Er werd voor de 2e keer in Nederland een 25-uurs-toernooi gehouden met daar omheen een aantal 3-uurstoernooien speciaal om de diehards aan te moedigen. Aan deze 3- uurs toernooien kon iedereen meedoen, dus ook niet-leden en oud-cursisten. Wel diende men op de hoogte te zijn van de nieuwe toernooiregels.

In juli 2014 werd de eerste Algemene Ledenvergadering gehouden. Daarbij is een bestuur gekozen en is het Huishoudelijk Reglement opgesteld en goedgekeurd. Tevens is besloten om de naam te veranderen in "Mahjongvereniging Rode Draak Twente".

De Mahjongvereniging Rode Draak Twente bestaat uit beginnende spelers en gevorderden.

Elke woensdagavond wordt er MCR gespeeld in het DENKSPORTCENTRUM HENGELO, Cesar Franckstraat 36d te Hengelo. De speelavonden zijn van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Op dit moment zijn er 44 leden. De plaats aan de tafels wordt door loting aangewezen. De uitslagen worden bijgehouden en verwerkt.  In 2022 speelden er in het laatste kwartaal gemiddeld 18 spelers per avond.

Bij genoeg aanmeldingen wordt een cursus MODERN MAHJONG georganiseerd. Ook geven enthousiaste Mahjongers demonstraties en cursusssen op scholen.

naar boven                                                                                                                                home