In juli 2014 hebben we onze eerste Algemene Ledenvergadering gehouden.
Daarbij is een bestuur gekozen en is het Huishoudelijk Reglement opgesteld en goedgekeurd.
Tevens is besloten om de naam te veranderen in “Mahjongvereniging Rode Draak Twente”.
Het bestuur bestaat uit:
Voorzitter: Annemieke Hesselink
Secretaris: Hetty Buursink
Penningmeester: Joke van Veghel
Leden: Ans Dalhuisen en Jan Ketzer

Historie.
De Rode Draak TWENTE heeft al enige jaren Mahjong-geschiedenis geschreven in deze regio. Het genootschap is begonnen in 1985 met een aantal vrienden van Ada & Jan Ketzer. Dat leidde tot een eerste toernooi in 1986 in de tuin met 16  Mahjongers. Dit feit wordt o.a. gememoreerd in het Groot Mahjongboek van Jelte Rep.

Het eerste toernooi werd gewonnen door Ada Ketzer. Ze kreeg daardoor de eerste aantekening op de wisseltrophee met een prachtige rode draak erop. De toernooien van Jan & Ada werden steeds professioneler en landelijker. De prestaties van dit toernooi telden mee met de ranking van de spelers in Nederland. Daarna is dit toernooi 18 maal georganiseerd en kreeg het een landelijke status. De 18e keer won Jan Ketzer de wisselsteen. Toen is besloten met de organisatie op te houden en de organisatie van het toernooi werd overgenomen door Almere. Door de jaren heen groeide het aantal Mahjongers. Vrienden van Ada en Jan leerden het weer anderen en zo groeide het steeds verder uit.

Het Mahjonggenootschap de Rode Draak TWENTE bestaat uit beginnende spelers en gevorderden. Elke woensdagavond wordt er gespeeld. De eerste woensdag van de maand in ‘ de Zon’ , Zuiderhagen 43 te Enschede en de overige woensdagavonden van elke maand in het DENKSPORTCENTRUM HENGELO, Cesar Franckstraat 36 D te Hengelo. (De speelavonden zijn van 19.30 uur tot 22.30 uur). De plaats aan de tafels wordt door loting aangewezen. De uitslagen worden hiervan bijgehouden en verwerkt. Op de laatste speelavond van de maand wordt er volgens de STAND gespeeld. (zie wekelijkse speelavonden en stand van spelers) Op het moment spelen er gemiddeld 28 spelers per avond. Bij genoeg aanmeldingen wordt een cursus MODERN MAHJONG georganiseerd. De Rode Draak Twente is aangesloten bij de Nederlandse Mahjong Bond.

De oprichters van het Mahjonggenootschap De Rode Draak.

“We willen anderen laten genieten van deze mooie vorm van tijdverdrijf.”

Ada en Jan Ketzer kochten in 1967 hun eerste Mahjongspel in een grote Chinese winkel in Amsterdam. Vanaf dat moment neemt Mahjong een grote plaats in in hun leven. Lang deden ze het met dit ene spel, maar inmiddels heeft het echtpaar een flinke verzameling mahjongspelen en aanverwante attributen.

De groep spelers in Hengelo nam in 1985 de naam aan van De Rode Draak. Later werden er in het land meerdere verenigingen genoemd naar de Rode Draak. Hetgeen leidde tot de toevoeging: Twente.

Er zijn de laatste jaren Mahjongtentoonstellingen in de bibliotheek van Hengelo en Enschede door Ada&Jan ingericht en met behulp van een aantal Mahjongspelers werden daar demonstraties gegeven. Daaruit kwam de vraag om cursussen te organiseren. Dit heeft weer tot gevolg gehad dat er nu de eerste woensdagavond van de maand in Enschede gespeeld wordt en de rest van de woensdagavonden van de maand in Hengelo.

De Rode Draak TWENTE is (nog) geen vereniging, maar is een Genootschap, dat  de mensen in Twente uitnodigt om Mahjong te spelen. Het Genootschap is aangesloten bij de Nederlandse Mahjong Bond.

Het Genootschap viert dit jaar het 25-jarig bestaan, dat vorig jaar verdrongen was door de activiteiten t.b.v. het Wereldkampioenschap in Utrecht. Er werd een 25-uur-toernooi gehouden voor de 2e keer in Nederland met daar omheen een aantal 3-uurstoernooien speciaal om de die-hards aan te moedigen. Aan deze 3- uurs toernooien kon iedereen meedoen, dus ook -niet-leden en oud-cursisten. Wel diende men op de hoogte te zijn van de nieuwe toernooiregels.

Op zaterdag 24 september werd er een jubileumdagtoernooi gehouden in De Tempel voor clubleden en enige genodigden. Verder zijn er postzegels ontworpen. De opbrengst van de activiteiten kwamen ten goede aan het Mahjonggenootschap. Een velletje postzegels met waardeaanduiding 1 kost € 8,-.

Verdere Inlichtingen over De Rode Draak Twente vindt u: hier.